Waarom consultancy bij een ERP implementatie

Hoe slim zijn de pakketten geworden?

In een ver verleden had ik een discussie in Computable, waar ik vandaag weer aan moest denken. In een artikel had toen gestaan, dat systeem integrators geen rol meer zouden hebben bij de invoer van een nieuw bedrijfssysteem, omdat het configureren van zo’n applicatie door de voortschrijdende technologie straks door de gebruikers zelf gedaan kon worden. De auteur van het artikel vergeleek het met het rijden met een auto. Nadat je eenmaal had leren rijden, kon je in elke auto stappen en er mee wegrijden, zonder dat je je in de werking van alle features moest verdiepen. Dat kwam onderweg wel.

Naar mijn mening is de argumentatie die ik toen hanteerde vandaag de dag nog net zo actueel. Als je eenmaal kunt rijden, maakt de techniek van de auto niet zo heel veel meer uit. Ik kan waarschijnlijk zo vanuit mijn diesel auto in een elektrische auto stappen en er mee weg rijden. Toch zou ik niet zomaar, zonder verdere uitleg en begeleiding, in een Ferrari stappen. Althans, niet op de openbare weg. Ik ben dat vermogen niet gewend, ik krijg misschien de koppeling niet eens ingetrapt. 

Maar los van dit alles, het leren rijden is een heel traject, met rijlessen, voor sommigen een traject van jaren. Maar de auto, het beheersen van de techniek, is na één, twee of maximaal drie lessen toch behoorlijk onder de knie te krijgen. Waarom duurt het dan zo lang, waarom is het zo duur? Omdat we met elkaar verkeersregels hebben afgesproken, om het verkeer in goede banen te leiden. En deze regels, die moet u niet alleen leren, maar ook direct, zonder te Googelen, toe kunnen passen, als automatisme. En om u dat te leren heeft u gedegen instructie en praktische begeleiding nodig. 

Zo zie ik nog steeds de analogie wel bij het invoeren van het pakket. Misschien dat het inrichten van de parameters, het aanpassen van de werking aan uw organisatie, ooit makkelijker wordt. Maar de laatste jaren heb ik het eigenlijk alleen maar complexer zien worden, juist omdat er steeds meer mogelijk is. Maar om het pakket specifiek toe te snijden op uw organisatie, te bekijken waar het handig is om de processen aan te passen aan het systeem, maar ook waar het handig is om het systeem aan te passen aan de unieke processen, waarmee u nu net uw positie in de markt verovert, dat vergt kennis van de organisatie en het pakket en ook ervaring in de afstemming daartussen. 

En zolang de meeste organisaties dit soort trajecten maar heel zelden uitvoeren, omdat ze toch liever met hun eigen processen bezig zijn, is het verstandig om in dit traject gebruik te maken van mensen die hier hun vak van hebben gemaakt. 

Door René Suiker

René is eigenaar van Deurne Informatie Adviezen, uw partner voor IT consultancy, project en service management.

1 reactie

 1. Dag Rene,

  Kom bij toeval jouw artikel tegen m.b.t. ERP-configuraties. Treffend geschreven.

  Ben je na jouw langdurige klus in Den Bosch weer bezig met een interessant assignment?

  Wat mezelf betreft: sinds 2011 zelfstandig interim-manager Informatiemanagement. Op dit moment een opdracht in de zorg (Care) aan het afronden en aan het orienteren voor een nieuw project.

  Succes en groetjes,
  Frank Burgers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *